Kediler Ve Köpeklerde Kan Grupları Nelerdir?
Kediler ve köpekler gibi hayvanlarda da kan grupları bulunmaktadır. Bu gruplar, kanın uygun bir şekilde transfüze edilmesi için hayati önem taşımaktadır. Hem kedilerde hem de köpeklerde, A, B ve AB olmak üzere üç ana kan grubu vardır. Ancak, insanlardaki gibi O kan grubu yoktur.
Kedilerde Gruplar
Kedilerde, A ve B antijenleri adı verilen iki tür grup antijeni vardır. Bu antijenler, kedi kanındaki kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunur ve farklı kombinasyonlarda var olabilirler. Kediler A, B veya AB grubuna sahip olabilirler. A grubuna sahip kedilerin yaklaşık %90’ı, B grubuna sahip kedilerin yaklaşık %10’u ve AB grubuna sahip kedilerin ise oldukça nadir (%1) olduğu düşünülmektedir. Kedi kan grubu, genellikle doğumdan önce kalıtsal olarak belirlenir.
Köpeklerde Gruplar
Köpeklerde, A, B, AB ve DEA adı verilen diğer bir grup sistemi vardır. Köpeklerde A, B ve AB grubu antijenleri benzer şekilde kedilerde olduğu gibi kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunur. Ancak köpeklerde, A ve B antijenleri aynı zamanda serumda da bulunur. Bu nedenle, köpeklerde kan grubu belirleme testi hem serumda hem de kırmızı kan hücrelerinde yapılabilir. Köpeklerin grubu, genellikle doğumdan önce kalıtsal olarak belirlenir.
Transfüzyon İşleminde Gruplar
Uyumlu kan grupları arasında yapılmalıdır. Kedilerde, B grubu kediye, A kan grubundan kan verildiğinde, kedinin bağışıklık sistemi transfüze edilen kırmızı kan hücrelerini yabancı olarak algılayacaktır. Bu durum, transfüzyondan hemen sonra ölümcül olabilen ağır bir reaksiyona neden olabilir. Benzer şekilde, köpeklerde de transfüzyon sırasında uyumlu kan grupları dikkate alınmalıdır.
Kedilerde Kırmızı Kan Hücreleri
Kedilerde kırmızı kan hücreleri, yüksek bir seviyede fosfolipid adı verilen bir madde içerir. Bu madde, kedinin kırmızı kan hücreleri arasında anti-A ve anti-B antikorları oluşturmasına neden olur. Bu antikorlar, farklı bir kan grubundan kediye yapılan kan transfüzyonu sırasında oluşan reaksiyonların temel nedenidir.
Köpeklerde Kırmızı Kan Hücreleri
Köpeklerde, A, B ve AB kan grubuna sahip köpeklerin kırmızı kan hücreleri, kedilerden farklı olarak daha az fosfolipid içerir. Bu nedenle, köpeklerde kan transfüzyonu sırasında reaksiyonlar, kedilerde olduğu kadar yaygın değildir. Bununla birlikte, yine de uyumlu kan gruplarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kediler ve Köpeklerde Transfüzyon
Nakil bir hayvanın hayatta kalması için hayati bir müdahaledir. Ancak, uygun olmayan transfüzyonlar, hayvanın hayatını tehdit edebilecek ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, her zaman uygun kan grubu belirleme testleri yapılmalıdır. Kedilerde, kan grubu belirleme testi, antiserum testi adı verilen bir yöntemle yapılır. Bu test, kedi kanında A ve B antijenlerine özgü antikorların belirlenmesine dayanır. Köpeklerde ise, kan grubu belirleme testi hem serumda hem de kırmızı kan hücrelerinde yapılabilir. Crosh Match yöntemi ile de hızlı bir şekilde yüzde yüz olmasada herhangi bir uyuşmazlık durumu olup olmadığı hakkında bilgi verecektir. Hızlı kullanılabilir bir yöntemdir. Günümüzde bu çapraz karşılaştırma kullanılmaktadır.
Kan transfüzyonu sırasında, kanın uygunluğu sadece kan grubu uyumuyla sınırlı değildir. Donör hayvanın genel sağlık durumu ve hastalıklar açısından da kontrol edilmesi önemlidir. Kanın uygun bir şekilde saklanması ve kullanılması da hayati önem taşımaktadır.
Canlıların sağlığı ve hayatta kalması için bazı durumlarda belirli bir sıvı verilmesi gerekir. Bu sıvı, eksik olan bileşenlerin yerine konulmasına yardımcı olur ve vücudun normal işlevlerini sürdürmesine yardımcı olur. Bu işlem, uygun şekilde hazırlanmış sıvıların belirli bir yöntemle verilmesini içerir ve uzmanlar tarafından özenle yönetilir.
Sonuç
Hayvanların hayatta kalması için hayati bir öneme sahiptir. Bir hayvanın sağlığını iyileştirmek veya hayatta kalmak için kullanılabilir. Ancak, kan grubu uyumu dikkate alınmadığında, hayvanın hayatını tehdit eden ciddi reaksiyonlar oluşabilir. Veteriner hekiminize danışarak, evcil hayvanınızın grubunu öğrenebilir ve gerektiğinde uygun bir şekilde transfüzyon yapılabilir.
Kedinizin veya Köpeğinizin genel durumunda herhangi bir anormallik, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal gibi belirtiler var ise kediniz yaş olarak çok küçük ise muhakkak veteriner hekim kontrolünde süreci devam ettirmelisiniz.
Kediler için zararlı besinler:
Kedilere zararlı olabilecek bazı gıdalar şunlardır:
1. Süt ve süt ürünleri: Kedilerin laktoz intoleransı olabilir, bu nedenle süt ve süt ürünleri sindirim sorunlarına neden olabilir.
2. Çikolata: Çikolata kediler için zehirli olabilir ve kalp atış hızını artırarak hayvanın ölümüne ve ciddi organ hasarlarına bile neden olabilir.
3. Soğan ve sarımsak:
4. Şekerli ve tuzlu yiyecekler: Şekerli ve tuzlu yiyecekler, hayvanın sindirim sistemini bozabilir ve tuzun yüksek tüketimi böbrek sorunlarına neden olabilir.
5. Alkollü içecekler: Alkollü içecekler, hayvanlarda solunum problemlerine ve komaya neden olabilir.
6. Ham et: Ham et, kediler için bakterilerin yayılması için uygun bir ortam sağlayabilir ve hayvanın ciddi enfeksiyonlara maruz kalmasına neden olabilir.
7. Gıda katkı maddeleri: Bazı insan yiyecekleri, kediler için zararlı olabilen bazı gıda katkı maddeleri içerebilir.